Laboratorul de testare, cercetare si certificare a motoarelor cu ardere interna

ce functioneaza cu biocombustibili TESTECOCEL (Sala D13)

Responsabil: prof.dr.ing. Nicolae BURNETE

Tel. 0040 264 401 700; Fax. 0040 264 415 486

E-mail: Nicolae.Burnete@auto.utcluj.ro

Prezentare

Laboratorul de testare, cercetare si certificare a motoarelor cu ardere interna ce functioneaza cu biocombustibili TESTECOCEL este situat in corpul D, sala D13 si este utilizat pentru cercetare de inalt nivel.

Dotare

Laboratorul de testare, cercetare si certificare a motoarelor cu ardere interna ce functioneaza cu biocombustibili TESTECOCEL are o dotare de ultima generatie (unicat in Europa de SE), dotare acredidata TUV si agreata RAR.

Linii de studii

Laboratorul de testare, cercetare si certificare a motoarelor cu ardere interna ce functioneaza cu biocombustibili TESTECOCEL deserveste cercetare de inalt nivel pentru:

- Master

- Doctorat

- Contracte de cercetare

Activitati

- Testarea motoarelor: in cadrul Laboratorului pot fi desfasurate diferite tipuri de analize functionale, de fiabilitate si dinamice privind motoarele cu ardere interna de pe autovehiculele rutiere alimentate atat cu combustibili conventionali si neconventionali.

- Testarea combustibililor in exploatare: analiza principalelor proprietati fizico-chimice ale combustibililor utilizati in alimentarea motoarelor pentru autovehicule cat si a emisiilor poluante generate in urma procesului de ardere al acestora.

- Analiza optica a arderii: cu ajutorul camerelor endoscopice si a elementelor transparente ale mecanismului motor, pot fi studiate caracteristicile fenomenologice ale procesului de ardere pe baza particularitatilor optice ale flacarii generate de combustie.

Capabilitati tehnice

- Dinamometru activ functioneaza ca motor pentru pornirea motorului monocilindric dezvolta turatii de pana la 12000 rpm, un moment motor de 540 Nm si o putere de 220 kW.

- Motor monocilindric cu trei kituri interschimbabile: kit pentru motor cu aprindere prin scanteie cu injectie directa, cu injectie indirecta, kit pentru motor transparent cu cilindru de cuart, pentru a permite filmarea proceselor de ardere, respectiv kit pentru motor Diesel, cu injectie directa.

- Unitate Electronica de Comanda a motorului care permite modificarea si readaptarea hartilor de injectie pentru functionarea cu diferiti combustibili. Pentru kitul Diesel se pot comanda 4 secvente de injectie, la care se controleaza avansul, durata, cantitatea, densitatea combustibilului.

Capabilitati tehnice

- Camera frigorifica in interiorul careia, motorul studiat poate fi racit pana la temperaturi de - 30 C, pentru a efectua teste de pornire.

- Detector de gaze care preleva pana la 35 compusi chimici ai gazelor de evacuare dupa combustibilul utilizat: diesel, benzina, etanol, biodiesel.

- Sisteme de conditionare/ventilatie care contribuie la mentinerea temperaturii in interiorul camerei de testare, la controlul temperaturii combustibilului.